architects, consulting engineers & Planning Consultants

The design is essentially a large open box with open ends which can be viewed right through to the garden. It is expressed externally as two simple forms which respect the scale and massing of the surrounding buildings (see contextual perspectives) it neither seeks to dominate or hide but stands as a confident contemporary design.

The shapes are softed by the use of wall timber rain screens which allow a shadow line between each timber and large glazed panels to reflect the landscaping. At low level the use of brick flanking walls to match the existing red bricks of adjacent buildings are used to enhance the solidity and privacy of the box sides so there are no views in or out to adjacent neighbours. It is on one hand a very open building with its views through and dynamic filtered natural light effect from the rear trees out to the front entrance whilst on the other hand it is a very private building sinking back (14.2 metres to the main building 8.6 metres to the car screen) from the front boundary line to avoid challenging the architecture of its neighbours but subtly celebrating its own. The design creates a large flexible open living space at semi basement level which connects directly via sliding glazed doors to the patio at the rear.  The bedrooms with their fully glazed rear elevation will give the occupier a wonderful sense of floating above the ground and a great view of the trees with light permeating through. The second floor houses the almost secret fourth bedroom with its great views overlooking the trees.

Web Design Norwich