architects, consulting engineers & Planning Consultants

The proposed dwelling is embedded in the existing landscape, taking full advantage of the setting. The majority of the external finishes are white render in reflection with the local character and vertical timber boarding, strengthening the rural setting.

The dwelling is designed to achieve Code for Sustainable Homes Level 6.

An extensive Site Analysis was carried out including Climate Conditions Analysis to evaluate the existing environment and its effects on the proposed development. This helped to create the design concept and enforce sustainable strategies.

A contemporary, double height conservatory is situated to the South of the dwelling to maximise daylight and solar gains. A thermal mass wall is located behind the glazed façade to collect passive solar gains, dispersing the heat slowly through the property.

The building also incorporates cooling features to prevent any overheating issues by incorporating external louvres and openable rooflights creating a stack effect and encouraging night cooling.

The proposed layout of the site has been created to achieve low carbon architecture and to complement and enhance the site.



Web Design Norwich